donderdag 28 maart 2024

Alles over Altena

Zwaarste Dakar Rally sinds jaren

9 januari 2017 (door WerkendamNet)

WERKENDAM - Zondag was de officiële rustdag in de Dakar rally 2017. De eerste week was voor het Eurol Veka MAN team een hele zware door de klassementsproeven.

Deze vinden bovendien ook nog eens op grote hoogte plaats, waar de MAN niet optimaal getest is. Daar zit het probleem voor het EVM Team.

Door de lage luchtdruk op grote hoogte is  de koeling naar de motor en versnellingsbak niet optimaal en verliest de motor heel veel vermogen, lees turbodruk. Dit probleem was zelf zo erg dat Arthur Ardavichus idus besloot om de duinen te vermijden en daardoor 11 uur straftijd opliep.

Peter Versluis, Marcel Pronk en monteur Artur Klein gingen bedachtzaam van start. Marcel Pronk “We hebben een lekke band gehad en een viaduct wat ik wat hoger inschatte en daardoor onze zonneklep en cabine lichtelijk beschadigde. De navigatie gaat goed wel moeilijker dan andere jaren maar dat maakt de rally juist mooi en uitdagend.”
Versluis oogt, ondanks dat hij op een 9e plaats staat in het algemeen klassement, relaxt:  “Natuurlijk ben ik niet tevreden met deze plaats maar als je ziet wat er deze eerste vijf dagen is gebeurd... De Rooy die op bijna 30 minuten achterstand stond die nu aan de leiding gaat dan kan er komende dagen nog veel gebeuren. Jammer dat de proef van gisteren niet door ging. We moeten nog zien of  deze maandag wel doorgaat want dan gaat de rally weer door hetzelfde gebied. Een ding baal ik van, namelijk dat de truck op de grote hoogte anders reageert dan we hadden bedacht. Vanavond gaan we de tactiek voor de komende week bespreken en met het hele team eten want dat hebben de mannen dik verdiend”.

Gemist
De 504 MAN met Hans Stacey, Hugo Kupper en Jan van der Veat staan 8e in het algemeen klassement. Stacey die in het begin van de rally klaagde over zijn navigator nam zijn woorden terug: “Op de moeilijkste klassementsproeven stuurde Hugo ons bijna probleemloos over de proef. We hebben een waypoint bewust gemist omdat we zagen dat anderen daar compleet vastliepen en hebben we de 20 minuten straf genomen. Wie weet wat we anders verloren hadden. Je ziet dat Ton van Genugten daardoor dit 3 uur verliest. Dan zegt dat genoeg denk ik. Komende week gaan we de bergen uit en komt mijn terrein weer, duinen en losse grond dan gaan we zien wat we goed kunnen maken in het algemeen klassement.'

Michel Huisman uit Almkerk, monteur op de 512 MAN van Arthur Ardavichus, en navigator Serge Bruynkens hadden op grote hoogte de meeste pech te verduren. Hun vermogen liet het op grote hoogte helemaal afweten. Dit tot groot ongenoegen van Bruynkens die normaal de duinen erg goed kan lezen. Hij was erop gebrand om de op papier zwaarste etappe van de rally toe te slaan. Dat liep dus anders.

Jammer
Teammanager Marcel van Vliet: “Jammer van de weersomstandigheden van +40 graden naar sneeuw en hagel. Dit is afzien voor alle teamleden. Plus de grote hoogte, dat vreet energie bij iedereen. We kijken uit naar de komende dagen omstandigheden die de MAN goed liggen veel duinen en een marathonetappe.We zijn optimistich.'

(Foto www.rallymaniacs.com)

Deel dit bericht met je vrienden!

Tekst en/of beeldmateriaal gebruiken van Mediaplein Altena.Net? Neem even contact op.